2. Bindmiddelen
Een bindmiddel vind je in tabletten, zonder bindmiddel zou een tablet uit elkaar vallen in losse poeder. Bindmiddelen kunnen ook als vulmiddel gebruikt worden. Wil je bindmiddelen vermijden dan zijn capsules een goed alternatief.
3. Anti-klontermiddel
Zorgt ervoor dat poeder niet gaat klonteren, maar zijn ook goed voor de productie van supplementen. Het wordt toegevoegd aan de buitenkant van capsules zodat het niet aan machines of mallen blijft plakken. Anti klonter middelen hoeven niet op de ingrediëntenlijst genoemd te worden. Je weet dus niet of ze er inzitten en je weet ook niet in welke vorm. Niet fijn dus, want dit middeltje kan op langdurige basis schadelijk zijn voor onze gezondheid.
4 Desintegratiemiddelen
Deze hulpstof zorgt ervoor dat een tablet snel uit elkaar valt als je het hebt ingenomen. Supplementen waarop staat ‘snelwerkend’, bevatten meestal een desintegratiemiddel. Dit is geen schadelijk middel maar het snel uit elkaar vallen van een tablet helpt niet persé mee in de opname van de voedingsstoffen omdat de maagzuur op dit moment alle ruimte heeft om de stof te vernietigen.
5 Coating en glazuur
Net als bindmiddelen werken coatings en glazuren als lijm, vooral in vochtige omstandigheden. Alleen zitten deze niet aan de binnenkant maar aan de buitenkant van het supplement.
Er is ook nog zoiets als een enterische coating, deze laag helpt om een supplement sneller af te breken in je lichaam. Dat betekent dat in plaats dat het niet door het maagzuur wordt vernietigd, maar deze passeert en langzaam oplost in de alvleesklier of dunne darm.
6 Conserveermiddelen
Zoals de naam al zegt, zorgt het ervoor dat supplementen langer geconserveerd blijven, dus langer houdbaar zijn. Zo krijgen schimmels gist en bacteriën geen kans. Je hebt natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen.
• Vitaminen A, C, E en een paar aminozuren
• Benzoaat
• Parabeen
• Sulfiet
• Sorbaat
• TBHQ
• BHA
De kunstmatige conserveermiddelen kunnen ernstige schade toebrengen als ze in grote hoeveelheden gebruikt worden en gedurende een langere periode.
7 Zuurteregelaar
Zuurteregelaars worden voor meerdere doelen toegevoegd:
• om de smaak te versterken
• als conserveermiddel
• om de kleur en textuur te verbeteren
• om schimmelvorming tegen te gaan
• om de pH te beheersen
Omdat zuurteregelaars zoveel functies hebben worden ze in veel voedingsmiddelen en supplementen toegevoegd.